Блог


Цветята са един винаги подходящ и емоционален подарък, който се харесва на всички дами и се радва на голям успех.

Дамите обожават цветя и често те са всичко, за което мечтаят – едно красиво цвете от любимия струва повече от скъпи подаръци и ненужни вещи.

Цветето изразява уважение, внимание, любов. Но освен всички тези прекрасни чувства, различните цветя символизират и различни емоции и по-специални послания. Изборът на вида цвете никога не бива да е случаен.

За да изберете правилното, научете повече за специфичния език на цветята.

Вярата в значението на цветята има дълбоки исторически корени. Тази традиция е въведена и пренесена от крал Чарлз ІІ в Швеция от Персия през 17 век, но има своето начало в по-стари антични практики.

Езикът на цветята процъфтява през времето на Викториянската епоха, когато откритото изразяване на любовни симпатии и еротични намеци се е считало за неморално и подриващо обществените нрави. Ето защо „кодът” на цветята се е наложил като деликатен таен език без думи, чрез който младите влюбени си комуникирали. Известно е, че не само всяко цвете има свое значение, но и различните му багри – те изразяват определени нюанси, а понякога и цели идеи. Така един букет може да предаде цяло едно послание от чувства. Ето за какво намекват различните цветя:

Бегония – пожелание за дълъг живот и добро здраве.

Божур – неутрално цвете, подходящо както за любимата, така и за приятели или роднини. Поднася се на романтични и чувствителни жени. Символизира внимание и предпазливост на чувствата.

Виолетки – израз на скромност, свенливост и голяма симпатия, а също така и на непринуденост в отношенията.

Градински теменужки – семпло и непринудено цвете, израз на искрена симпатия и обич.

Далия – достойнство и елегантност.

Зюмбюл – свежест, младост, скромност. Непринудено цвете, много подходящо за пролетните празници. Има много силен и приятен аромат. В Ориента го поднасят в знак на обич на младоженците.

Ирис – приятелство и предвестие за добри новини.

Кала – красота, финес и царственост.

Калия – у нас калиите са символ на чистотата на младоженката, но в Западна Европа са траурни цветя.

Карамфил – в някои култури се възприема като траурно цвете. Той е много подходящ за съчетаване в букети. Поднася се при по-небрежни ситуации.

Лале – символ на най-искрени чувства и обич. Пролетно цвете, подходящо за 8 март.

Лилиум, Крем – символ на кралската власт, могъщество, сила. Цвете, което е подходящо за по-специални и тържествени поводи.

Люляк – означава лиричност, романтичност. Символизира красота и невинност.

Маргарита – наименованието означава още перла. Небрежно цвете за по-неформални поводи. Символизира невинност и чистота.

Момина сълза – тъга, но и крехкост и невинност.

Нарцис – според някои е студено цвете, особено предвид жълтия му цвят и ако се свърже с мита за Нарцис. Факт е обаче, че е едно от най-предпочитаните пролетни цветя.

Орхидея – близост в любовта, крехка и преходна красота.

Фрезия - невинност, красота и чувственост.
Хризантема – националното цвете на Япония, фигуриращо и в герба й. Символ на приятелство и топли чувства. Непретенциозно цвете, подходящо за всякакви поводи.

Циклама – цвете, което не може да остане незабелязано. Подходящо е за по-специални поводи. Символизира страст, наситени чувства.

Въпреки че за 8 март обикновено се предпочитат по-непретенциозните пролетни цветя, розата е класически избор, на който мнозина залагат по традиция. Затова на нея ще отделим повече внимание.
Розата символизира любовта и възхищението от този, на когото се подарява. Предпочитат я пламенни, жизнерадостни и страстни натури. Възрастта на дамата играе роля в избора на подходяща роза. Добре е на младите девойки да се подаряват рози в светли тонове. Цветовете са от голямо значение:

- Червена роза – запазен символ на любовта, поднася се на любимия човек, когато искаме да кажем “обичам те“. Има значение дали се подарява напълно разцъфнало цвете или още неразтворен цвят. Пъпката на червената роза също означава силни чувства, които обаче трябва да бъдат запазени в тайна.

- Жълта роза – често се смята за послание на омраза. Според други тълкувания всъщност говори за приятелство. Жълтата роза е оригинален избор, от който не бива да се страхувате.

- Розова роза – нежност, благодарност, топли чувства. Симпатия. Не съдържа агресивността на любовната червена роза. Подходяща е за приятели и близки.

- Бяла роза – символизира вярност, искреност, невинност, чистота и непоквареност.

- Лилава роза – символ на влюбването от пръв поглед.

Цветовете на всяко едно цвете, не само на розата, са много важни. Особено когато оформяте букет, имайте едно наум, че, ако той е обагрен в един конкретен цвят, това може да се вземе под внимание. Ето какво изразяват различните цветове:

Червен цвят – силна любов, наситени емоции, огън и страст.

Розов цвят – знак за чиста взаимна любов, но и за топли приятелски чувства.

Жълтият цвят – асоциира се със слънцето, светлината, свежестта. Подобрява настроението, носи радост и топлина, той е цветът на общуването, активността и откритостта.
Бял цвят – изразява невинност, искреност, признание. Подходящ цвят както за любимата, така и за майка, приятелка.

Син, зелен, лилав цвят – подходящо е букети с подобни цветове да се подаряват на по-млади хора, отворени към новости. Тези цветове позволяват експериментиране.

Все пак не забравяйте, че правилният избор винаги е предпочитаното от любимата ви жена цвете – това, което ще я накара да се усмихне и да се почувства истински обичана и уважавана.